Startpagina
Favorieten

De alternatieve encyclopedie 


Klik op de foto!
Roy Lichtenstein
Geplaatst op zaterdag 22 mei 2010

Roy Lichtenstein (New York, 1923 - 1997) was een Pop-art-kunstenaar. Roy Lichtensteins werken zijn vooral bekend omwille van de cartooneske afbeeldingen met felle, primaire kleuren omlijnd door vette zwarte lijnen.

Cartoonesk

Roy Lichtensteins werken zijn vooral bekend omwille van de cartooneske afbeeldingen met felle, primaire kleuren omlijnd door vette zwarte lijnen.

Hij beeldde dingen uit de consumptiemaatschappij af, gewoon zoals ze waren. Hij was niet tegen deze maatschappij, maar hij geloofde dat deze levenswijze(of de dingen die symbool stonden voor deze maatschappij) zichzelf wel belachelijk zou maken als hij ze zo nauwkeurig mogelijk afbeeldde.

Whaam!

Gedurende de jaren vijftig heeft Lichtenstein basistechnieken van het abstract-expressionisme gebruikt. Hij gebruikte voor zijn creaties thema’s als cowboys, indianen en papiergeld. In 1961 begon hij strips en stripfiguren te gebruiken, waarmee hij beroemd is geworden. Flatten ... sandfleas is het eerste belangrijke voorbeeld van deze nieuwe stijl. Het schilderij Whaam! uit 1963 is hiervan het bekendste voorbeeld.

Kleuren

Lichtenstein gebruikte vaak rood, geel en blauw als kleurenschema, vaak met dikke zwarte lijnen. Soms gebruikte hij ook groen. Hij gebruikte een speciaal soort stip, ook wel te herkennen als rasterdots die je in krantenfoto's en stripboeken kunt terugvinden, waardoor zijn schilderijen de typische striplook kregen.